1956 Os Forradalom Salgótarjáni Sortűz

Salgótarjánban 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek két munkástanácsi vezető kiszabadításáért az akkori Vásártéren, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A sortűznek levéltári források szerint 46 halálos áldozata volt, a Pofosz azonban 131-re teszi az áldozatok számát. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára kiemelte: a kormány azért döntött májusban a sortűz színhelyének történelmi emlékhellyé nyilvánításáról, hogy emlékeztesse a jelen és a jövő nemzedékét Salgótarján történetének meghatározó eseményére, mindannyiunk sorsfordító tragédiájára. Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei elnöke felidézte, hogy 62 évvel ezelőtt ezen a napon halottak feküdtek "itt a téren, az úton és a járdán". Mint mondta, a sortüzet az acélgyári dolgozóknak szánták, hozzájuk társultak a tüntetésen a bánya, a tűzhelygyár és az üveggyár dolgozói. Azt kérte a fiataloktól, ne engedjék feledésbe merülni, ami itt történt, mert a salgótarjániak és a városkörnyékiek történelmet írtak 1956. december 8-án.

1956 os forradalom salgótarján sortűz download

1956 os forradalom salgótarján sortűz o

A salgótarjáni sortűz | National Geographic

1956 os forradalom salgótarján sortűz z

1956 os forradalom salgótarján sortűz 10

Emlékeztetett: a forradalom erőszakos és kegyetlen leverése után a kommunista diktatúra tovább élt, csak jóval körmönfontabb és alattomosabb formában. Ennek következtében sokkal lélekölőbb lett, és kíméletlenül lecsapott mindazokra, akik nyíltan szembe mertek szállni szóban vagy írásban, "tettről szó sem lehetett" - tette hozzá a szónok. A Pofosz által összeállított kiállítás fotók, újságcikkek, dokumentumok segítségével mutatja be az 1956-os országos, nógrádi és salgótarjáni eseményeket. Láthatók jegyzőkönyvek ügyészi vizsgálatokról, szemelvények nyomozati iratokból és boncolási jegyzőkönyvek. Salgótarjánban 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek a Vásártéren a letartóztatott forradalmárok kiszabadításáért, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre a megyeháza tetejéről. A kutatások ellenére máig nincsenek pontos adatok a halálos áldozatok számáról. A tárlat salgótarjáni tablóján az olvasható, hogy "az eddigi hivatalos források szerint a helyszínen 27-en, a kórházban 19-en haltak meg, de a halálos áldozatok számát a szemtanúk sokkal többre teszik.

1956 os forradalom salgótarján sortűz 6

Á. Varga László kutatásai szerint "33 férfi, 11 nő és 2 fiúgyerek halt meg a sortűz következtében" a helyszínen vagy a kórházba szállítást követően. Ugyanakkor a salgótarjáni sortűz áldozatainak számát ma sem ismerjük teljesen pontosan, vannak olyan vélemények is, amelyek szerint jóval többen vesztették életüket a nógrádi megyeszékhelyen. A Nógrád megyei kegyetlenkedéseknek, tömeggyilkosságoknak ezzel még nem volt vége. Szakolczai ugyanis mindehhez hozzáteszi: "A pufajkások hivatalos akcióikon kívül is hajtottak végre szabad portyákat, pusztán személyes szadizmusuk kielégítése érdekében. (…) Külön kell szólni azokról az esetekről, amikor a karhatalmistáknak határozott céljuk volt az ellenségnek tartott letartóztatott meggyilkolása: 1956. december 13-án megkínozták, megölték, majd az Ipolyba lökték a salgótarjáni acélgyár nemzetőrségének két vezetőjét. " Az úgynevezett "Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány" élére került Kádár ekkor még egy egyszerű báb volt a megszálló szovjet csapatok kezében.

1956 os forradalom salgótarján sortűz teljes film

Fekete Zsolt, a város polgármestere arról beszélt: Salgótarján polgárai 1956-ban egyértelműen kinyilvánították, hogy nem kérnek többet a zsarnoki elnyomásból. Az októberi események hatására az acélgyárban és az öblösüveggyárban üzemőrség alakult, 27-én ledöntötték a szovjet emlékművet, 30-án megalakult a Nógrád Megyei Nemzeti Tanács, amely megpróbálta átvenni a hatalmat. Megalakult a Szabad Salgótarján rádió, a munkások pedig sztrájkot hirdettek a szovjet csapatok kivonulásáig. December 8-án ott került sor az egyik legvéresebb megtorlásra. A városvezető kiemelte a történelmi emlékhellyé nyilvánítás fontosságát, mondván, csak a meghatározó jelentőséggel bíró helyek kapják meg ezt a figyelmet. "A 62 évvel ezelőtti salgótarjáni vérontás ilyen volt; belevéste magát városunk történelmébe, lelkünkbe, emlékezetünkbe. A mai napon ezen a történelmi emlékhelyen állított sztélé végérvényesen beemeli a tüntetőket a nemzeti hősök panteonjába, méltó emléket állít az '56-os salgótarjáni mártíroknak, de emlékeztet minket arra is, hogy mindenkor vigyáznunk kell szabadságunkra, ki kell állnunk nemcsak magunkért, de egymásért is az elnyomó hatalommal szemben" – fogalmazott a polgármester.

  • 1956 os forradalom salgótarján sortűz 10
  • Olajos rézkén lemosó és gombal szer 2
  • 1956 os forradalom salgótarján sortűz 4
  • A Nap és a Hold látogatása | Pedagógiai Folyóiratok
  • 1956 os forradalom salgótarján sortűz 3
  • Laguna wc tartály töltőszelep obituary
  • Usa spa peoria az website
  • Bosszúállók 4 végjáték teljes film magyarul videa 2020
  • Bicikli bolt kecskemét batthyány utca
  • 1956 os forradalom salgótarján sortűz video
  • 1956 os forradalom salgótarján sortűz se
  • Reisswolf budapest adat és dokumentumkezelő kft
1956 os forradalom salgótarján sortűz
miraculous-1-évad-5-rész

Otp gépkocsinyeremény betétkönyv lista 2020, 2024